Wasvoorschriften

Nieuwe fietskleding ziet er altijd mooi uit, frisse kleuren, goede pasvorm. In fietskleding worden vaak technische en kwetsbare materialen verwerkt. Wij adviseren om de fietskleding volgens onderstaande richtlijnen te behandelen.

Wat mag en niet mag

  • Fietskleding vrijwel direct na het sporten wassen. Het transpiratievocht kan de fietskleding aantasten, waardoor de stof beschadigd of dun en minder elastisch wordt.
  • Gebruik nooit wasverzachter. Dit tast het materiaal aan en breekt zowel de ademende als waterafstotende eigenschappen af.
  • Volg altijd de wasinstructies volgens het label op en was nooit warmer dan de maximaal aangegeven temperatuur.
  • Was de fietskleding in de wasmachine altijd apart van andere kleding en sluit ritsen en klittenband om beschadigingen te voorkomen. Artikelen met ritsen en/of klittenband bij voorkeur in een apart waszakje wassen.
  • Hang de fietskleding nat op en laat het drogen op een schaduwrijke plaats om verkleuringen te voorkomen.
  • Droog de fietskleding nooit in een wasdroger. De elastische materialen zijn hier niet tegen bestand en de kleding zal daardoor snel zijn vorm verliezen.
  • Je hoeft je fietskleding niet te strijken, de kleding komt reeds zonder kreukels uit de wasmachine.
Wassymbolen

Bontwasmiddelen

Uit de test van bontwasmiddelen door Test-Aankoop (nummer 572, februari 2013) komen TANDIL Color Super Geconcentreerd Vloeibaar (Aldi) en ARIEL Actilift Colour & Style als beste naar voren.

Tandil Color
Ariel Actilift

Natuurlijke vlekkenmiddelen - lichte moddervlekken

Voor lichte vlekken kan u vóór het wassen gebruik maken natuurlijke wasmiddelen zoals D’Or natuurzeep of Ossengalzeep. Beide varianten zijn in vaste of vloeibare vorm verkrijgbaar en dient u op de vlek te smeren of te deppen.

Vervolgens wast u het kledingstuk met uw gebruikelijke wasmiddel, en dit op max 30° zoals aangegeven door de fabrikant. In de meeste gevallen is nadien de kledij weer stralend schoon, en dit zonder terug te vallen op agressieve chemische middelen die verkleuring kunnen veroorzaken.

D’Or natuurzeep
D’Or natuurzeep

Oxi vlekkenmiddelen - hardnekkige moddervlekken

Indien de kledij bij gebruik van natuurzeep niet 100% vlekvrij is, wordt Dash vlekverwijderaar aangeraden.

U gebruikt deze vlekkenmiddelen eveneens vóór het wassen : ofwel laat u het wasgoed in een verdunde oplossing weken, ofwel smeert u de gel rechtstreeks op de vlek.

De werking van de zogenaamde Oxi-vlekkenmiddelen (vlekkenmiddelen met zuurstof) in combinatie met een gewoon waspoeder, is te danken aan een zuurstofhoudend bestanddeel. Dit wekt een soort van chemische reactie op tegen plantaardige vlekken : het bleekproces.

Deze producten hebben een sterk blekende werking en dienen met de nodige voorzichtigheid gebruikt te worden.

Dash vlekverwijderaar
Dash vlekverwijderaar